Orla Lehmanns brev fra 3. februar 1853 til sine støtter i Vejle og omegn

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Det har været mig en stor Tilfredsstillelse i den gjennem D'Herrer mig sendte Skrivelse fra en stor Deel af mine Vælgere at modtage et Beviis paa deres Tilfredshed med min Færd som Rigsdagmand og deres Samstemning med de af mig forfægtede Grundsætninger.

Det er vigtige og følgerige Spørgsmaal, hvorom Kongen umiddelbart har villet høre sit tro Folk. Det giør mig derfor ondt, at jeg saaledes som jeg strax fra Kjøbenhavn have meddelt mine herværende Venner, ikke nu seer mig istand til at modtage nyt Valg.

Som Rigsdagsmand har jeg kun at følge min samvittighedsfulde Overbeviisning, og jeg troer at have viist, at intet Bihensyn deri har forstyrret mig. Som Amtmand staaer jeg i et langt nærmere Forhold til Kronens for Rigsdagen aansvarlige Ministre,end nogen anden Embedsmand udenfor selve Regjeringen. Efter den uheldige Vending, Tingene have taget, tror jeg ikke passende at kunne forene disse tvende Egenskaber. Da Folkethingets Opløsning tillader mig for en Stund at holde mig tilbage, vilde det være en store Overvurdering af min Betydning for Rigsdagen, dersom jeg derfor vill opgive en Stilling, hvori jeg kan gjøre Nytte, naar mine Omgivelser ville bevare mig deres Tillid og Velvilje.

Sagerne var desuden i Grunden udgr...? -derede. Det staar nu til Vælgerne af afsige Dommen. Det vil ikke falde Districtet vanskeligt at finde en Repræsentant, der med oprigtig Kjærlighed til Grundloven og ubrødelig Troskab mod vort elskede Fædreland forener den nødvendige ikke blot indre, men ogsaa ydre Uafhængighed.

Veile d. 3 Februar 1853

Orla Lehmann


Til

d'Herrer A. Linnemann, D. Neergaard, O Hersleb, Ørbeck og S. Mortensen.


I forbindelse med de voldelige revolutioner i Europa i 1848-49 samt Frederik 7. tronbestigelse i 1848 var Orla Lehmann med til at udarbejde den henvendelse, der fik den nye konge til at indsætte Martsministeriet. Lehmann fik en af ministerposterne og han var med til at udforme Junigrundloven 1849. I 1851 valgtes han til folketinget for Vejle. To år senere nedlagde han sit mandat. Det skrev han følgende brev om til nogle af de lokale spidser bl.a. byfoged og byskriver Ove Malling Hersleb (1815-1900), kgl. agent, købmand, bank- og sparekassedirektør og svensk-norsk konsul Andreas Deichmann Linnemann (1785-1861) og godsejer Danquart Neergaard (1802-81) til Lille Grundet.

Ørbeck var måske læge Christian Warming Ørbeck (1819-81), mens S. Mortensen sandsynligvis var identisk med gårdmand og formand for Grejs-Sindbjerg Sognekommunes sogneforstanderskab Søren Mortensen (1807-81), Lindved Mark (jvf. at brevet er bevaret i Grejs-Sindbjerg Sognekommunes arkiv).


==Kilde==

Æ9065010 (11a) Grejs-Sindbjerg Sognekommune Transkribering af Henrik Nedergaard Olsen.