Forskel mellem versioner af "Vejle Bolte- og Møtrikfabrik"

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
 
(8 mellemliggende versioner af 3 brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Vejle Bolte- og Møtrikfabrik blev grundlagt af [[Carl Brincker]], [[Christian Martin Hess|C. M. Hess]] og [[J. C. Christiansen]] i 1899 og produktionen kom i gang året efter.
+
[[Billede:Boltefabrikken1.jpg|300px|thumb|right|Vejle Bolte- og Møtrikfabrik, ca. 1930]]
 +
Vejle Bolte- og Møtrikfabrik blev grundlagt af [[Carl Brincker]], [[Christian Martin Hess|C. M. Hess]] og [[J. C. Christiansen]] i 1899, og produktionen kom i gang året efter.
 +
Allerede i 1902 blev fabrikationen ændret for at leve op til markeds- og prisændringer.
  
 +
Vejle Bolte- og Møtrikfabrik var via personkredsen bag tæt forbundet både til [[Grejsdal Hammerværk|Hammerværket]] og [[C. M. Hess’ Jernstøberi]]. I 1919 overtog man [[Dansk Skrue- og Nittefabrik]] i Vejle. Fra 1927 blev administrationen for Hammerværket og Vejle Bolte- og Møtrikfabrik lagt sammen.
  
Vejle Bolte- og Møtrikfabrik var via personkredsen bag tæt forbundet både til [[Hammerværket]] og [[C. M. Hess’s Jernstøberi]]. I 1919 overtog man [[Dansk Skrue- og Nittefabrik]] i Vejle. Fra 1927 blev administrationen for Hammerværket og Vejle Bolte- og Møtrikfabrik lagt sammen.
 
  
 
+
Gennem mange år havde fabrikken faste leverancer til Statsbanerne.
Gennem mange år havde fabrikken faste leverancer til Statsbanerne. I 1970’erne gik Vejle Bolte- og Møtrikfabrik hårde tider i møde, man måtte nedskære medarbejder staben betydeligt, salget svigtede. Resultatet blev at fabrikken i 1976 blev solgt til Nordiske Kabel- og Traadfabrikker som i 1979 fusionerede den med en af deres københavnske fabrikker og ændrede navnet til Uni-Bolt. Man flyttede hele produktionen til Vejle og lukkede den sidste produktion på [[Flegmade]] og udvidede i stedet på [[Grønlandsvej]].
+
I 1920'erne blev fabrikken også berørt af krisen og tilmed ramt af 13 ugers arbejdsstandsning som, følge af strejker, lockout og maskinproblemer. Det følgende årti gav dog overskud og fremgang, som varede ved indtil 2. verdenskrig.
 +
Fabrikken klarede vanskelighederne og stod i midten af 1960'erne for 1/3 af den danske produktion af bolte- og møtrikker, og formåede at eksportere 20% af produktionen.
 +
I 1970’erne gik Vejle Bolte- og Møtrikfabrik hårde tider i møde, man måtte nedskære medarbejder staben betydeligt, salget svigtede. Resultatet blev, at fabrikken i 1976 blev solgt til Nordiske Kabel- og Traadfabrikker, som i 1979 fusionerede den med en af sine københavnske fabrikker og ændrede navnet til Uni-Bolt. Man flyttede hele produktionen til Vejle, lukkede den sidste produktion på [[Flegmade]], hvor [[Håndværkerbyen]] ligger i dag, og udvidede i stedet på [[Grønlandsvej]].
 +
Uni-Bolt blev i 1997 solgt videre til Arvid Nilsson Gruppen.  
  
 
==Litteratur==
 
==Litteratur==
 
*Vejle Bys Historie
 
*Vejle Bys Historie
 
*Vejles Historie, bd 3
 
*Vejles Historie, bd 3
 +
 +
==Billeder==
 +
<gallery>
 +
Billede:Boltefabrikken2.jpg|Koldpresseriet ved Veje Bolte- og Møtrikfabrik, 1910-20
 +
Billede:Boltefabrikken3.jpg|Nye maskiner på Uni-Bolt, Grønlandsvej, 1980'erne
 +
</gallery>
 +
 +
 +
[[Kategori:Håndværk & industri]]

Nuværende version fra 15. jun 2016, 12:21

Vejle Bolte- og Møtrikfabrik, ca. 1930

Vejle Bolte- og Møtrikfabrik blev grundlagt af Carl Brincker, C. M. Hess og J. C. Christiansen i 1899, og produktionen kom i gang året efter. Allerede i 1902 blev fabrikationen ændret for at leve op til markeds- og prisændringer.

Vejle Bolte- og Møtrikfabrik var via personkredsen bag tæt forbundet både til Hammerværket og C. M. Hess’ Jernstøberi. I 1919 overtog man Dansk Skrue- og Nittefabrik i Vejle. Fra 1927 blev administrationen for Hammerværket og Vejle Bolte- og Møtrikfabrik lagt sammen.


Gennem mange år havde fabrikken faste leverancer til Statsbanerne. I 1920'erne blev fabrikken også berørt af krisen og tilmed ramt af 13 ugers arbejdsstandsning som, følge af strejker, lockout og maskinproblemer. Det følgende årti gav dog overskud og fremgang, som varede ved indtil 2. verdenskrig. Fabrikken klarede vanskelighederne og stod i midten af 1960'erne for 1/3 af den danske produktion af bolte- og møtrikker, og formåede at eksportere 20% af produktionen. I 1970’erne gik Vejle Bolte- og Møtrikfabrik hårde tider i møde, man måtte nedskære medarbejder staben betydeligt, salget svigtede. Resultatet blev, at fabrikken i 1976 blev solgt til Nordiske Kabel- og Traadfabrikker, som i 1979 fusionerede den med en af sine københavnske fabrikker og ændrede navnet til Uni-Bolt. Man flyttede hele produktionen til Vejle, lukkede den sidste produktion på Flegmade, hvor Håndværkerbyen ligger i dag, og udvidede i stedet på Grønlandsvej. Uni-Bolt blev i 1997 solgt videre til Arvid Nilsson Gruppen.

Litteratur

  • Vejle Bys Historie
  • Vejles Historie, bd 3

Billeder