Forskel mellem versioner af "Vejle Stadion"
Totte (diskussion | bidrag) |
Totte (diskussion | bidrag) |
||
(3 mellemliggende versioner af en bruger ikke vist) | |||
Linje 5: | Linje 5: | ||
==Starten på Vejle Stadion: Samvirkende idrætsklubber i Vejle (S.I.V.)== | ==Starten på Vejle Stadion: Samvirkende idrætsklubber i Vejle (S.I.V.)== | ||
− | |||
− | |||
− | |||
Før indvielsen af Vejle Stadion benyttede man den gl. markedsplads for bunden af Horsensbakken som | Før indvielsen af Vejle Stadion benyttede man den gl. markedsplads for bunden af Horsensbakken som | ||
Stadion. I en artikel i Vejle Amts Folkeblad fra 1920 skrev den daværende formand for [[Vejle Boldklub]], R. E. | Stadion. I en artikel i Vejle Amts Folkeblad fra 1920 skrev den daværende formand for [[Vejle Boldklub]], R. E. |
Nuværende version fra 10. maj 2023, 14:13
Vejle Stadion ligger i Nørreskoven i Vejle Kommune. Stadionet har gennem hele sin levetid været et centralt tilholdssted for flere lokale klubber i Vejle, heriblandt Vejle Boldklub, Vejle Lawn Tennisklub, Vejle Idrætsforening, og Razorbacks.
Indholdsfortegnelse
Starten på Vejle Stadion: Samvirkende idrætsklubber i Vejle (S.I.V.)
Før indvielsen af Vejle Stadion benyttede man den gl. markedsplads for bunden af Horsensbakken som Stadion. I en artikel i Vejle Amts Folkeblad fra 1920 skrev den daværende formand for Vejle Boldklub, R. E. Brincker, om, hvordan idrætsudøvere i Vejle var nødt til at anvende pladsen nær Horsensvejen, som han beskrev som nærmest værende en stor “offentlig tumleplads”, og som faktisk blot manglede en sandkasse for at være en komplet legeplads.
Hvor mange, der delte formanden for Vejle Boldklubs opfattelse, er ikke sikkert, men i december 1920 blev der i Vejle Amts Folkeblad indkaldt til ekstraordinære generalforsamlinger i de forskellige idrætsforeninger i Vejle, og her drøftede man muligheden for at oprette en fælles idrætsforening, der fremover skulle varetage klubbernes fælles interesser. Resultatet af møderne var, at man i december 1920 vedtog at nedsætte et fællesudvalg, der skulle tilrettelægge en hovedforening for byens idrætsforeninger. Den blev kendt som Samvirkende Idrætsklubber i Vejle, eller blot S.I.V.
Ved S.I.V.’s første møde måneden efter kunne man derfor tælle en række repræsentanter fra de mange
foreninger i Vejle, herunder Vejle Boldklub og Vejle Lawn Tennisklub. Efter det første møde blev ovennævnte R.
E. Brincker valgt som foreningens midlertidige formand. Foreningen satte derefter hurtigt i gang med at se på
mulighederne for at etablere en egentligt idrætsplads i Vejle. Resultaterne af foreningens bestræbelser førte
til, at man den 6. oktober 1921 fik lavet en overenskomst vedrørende anlæggelsen og driften af en
sportsplads ved Nørreskoven i Vejle til ca. 125.000 kr, der skulle forelægges byrådet til godkendelse. Det blev
også aftalt, at selve driften og vedligeholdelsen af Vejle Stadion skulle varetages af S.I.V.
Historisk set havde pladsen for det nye stadion hørt til det norde skovfogedhus. Arbejdet med etableringen af det nye stadion blev igangsat som nødhjælpsarbejde den 25. november 1921, og to år senere stod anlægget i Nørreskoven færdig. Vejle Lawn Tennis Klub tog allerede sine nye baner i brug i juli 1923, men Vejle Stadion blev først officielt indviet den 1. juni 1924.
S.I.V havde ansvaret for driften af Vejle Stadion indtil 1970, hvorefter Vejle Kommune selv overtog driften.
Udvidelser og tilbygninger: 1924–1966
I perioden 1924-1966 blev Vejle Stadion udvidet med en række tilbygninger. Udvidelserne blev diskuteret hyppigt på S.I.V.s bestyrelsesmøder i perioden. De nye udvidelser blev ofte finansieret gennem lån, salg af billetter og donationer fra Vejle borgere, og førte til en række nævneværdige udvidelser på Vejle Stadion.
I 1933 blev Vejle Stadion udvidet med en ekstra boldbane.
I 1937 blev det besluttet, at der skulle oprettes en ny tilskuertribune ved Vejle Stadion. Eftersom S.I.V
havde gæld til kommunen fra de tidligere byggerier, havde det ikke været muligt at bygge før, men man
søgte nu finansiering gennem private donationer. På trods af udfordringen vedrørende finansiering, lykkedes
det at igangsætte arbejdet på tribunen, som stod klar i 1938.
I februar 1952, kort før midnat, stod tilskuertribunen fra 1937 i flammer. Selvom brandvæsnet var hurtigt fremme, var det ikke muligt at redde tribunen, da det ikke var muligt at skaffe de nødvendige mængder af vand der skulle til for at slukke ilden. Det var på dette tidspunkt ikke sikkert, hvad der havde forårsaget branden, men det var med stor sandsynlighed ikke hærværk. På trods af de store udgifter, påbegyndte man hurtigt arbejdet med at opføre en ny tribune. Allerede i august 1952 var der planer i gang vedrørende opstillingen af en ny tribune, der skulle erstatte den nedbrændte på Vejle Stadion.
I 1959 blev der opstillet en ståtribune på hver side af Vejle Stadion. For at finansiere dette, var det nødvendigt for S.I.V. at optage lån på 40.000 kroner ved DIF og lån på 60.000 kroner ved Vejle Bank, som skulle afvikles over 10 år. Det blev også aftalt, at indtil man havde tilbagebetalt lånet, tilfaldt der S.I.V. 50 øre for hver solgt tribuneplads. Den endelige byggesum endte med at være 155.000 kr.
I 1960 blev der etableret et lysanlæg på opvisningsbanen. Det blev finansieret af S.I.V., som skaffede midlerne
ved dels at underskrive en kontrakt med A/S INDEX REKLAME om reklamer på Vejle Stadion, og dels ved at
Vejle Boldklub skulle betale en afgift hver gang lysanlægget måtte benyttes.
I 1965 blev det på et bestyrelsesmøde i S.I.V. besluttet, at opføre et nyt klubhus ved Vejle Stadion. Det gamle
klubhus blev solgt til en lokal entreprenør, og der blev i stedet bygget et nyt. Anskaffelsessummen var på
1.075.778 kr. som dels blev finansieret af S.I.V og Vejle Kommune samt Vejle Boldklub, der godtog at
finansiere halvdelen af beløbet. En del af dette beløb hidrørte fra Vejle Kommunes overtagelse af Nordre
Stadion, som Vejle Boldklub ejede.
Landsstævnet i 1961
Ud af de mange stævner, der har fundet sted på Vejle Stadion, er landsstævnet i juli 1961 blandt de største. Landsstævnet fandt sted på Vejle Stadion i perioden den 20-23 juli 1961, og havde deltagere fra hele Norden. På det tidspunkt var stævnet det største idrætsstævne, der havde været afholdt i Vejle, eftersom man tiltrak op mod 13.000 idrætsfolk til byen. Forberedelserne til landsstævnet varede mere end et år. Vejle Amts Folkeblad fortæller tidligt i juli måned, at man var klar til at afholde stævnet den 19. juli. Der manglede kun de sidste detaljer. Forberedelserne inkluderede bl.a. indkvartering af idrætsudøverne og klargørelse af de mange sportsbaner og inventar.
Landsstævnet endte med at koste omkring 400.000 kroner. Finansieringen havde også været et centralt emne i planlægningen af stævnet. Det blev aftalt, at deltagerprisen for de forskellige klubber var 35 kroner per Idrætsudøver, og ud af de 35 kroner gik mere end 13 kroner til forplejning og 15 kroner. til administration af stævnet. Dette skabte dog problemer, eftersom ikke alle deltagere havde brug for indkvartering eller forplejning, og derfor var de ikke villige til at betale den pris.
Med hensyn til logistikken var selve stævnets størrelse et stort problem. Mængden af deltagere øgede Vejles indbyggertal med en tredjedel. Det var nødvendigt at rydde skolerne i Vejle for at gøre plads til indkvarteringen af de kvindelige deltagere, og de mandlige deltagere måtte bruge militærets telte på dyrskuepladsen. Heldigvis for landsstævnet trådte civilforsvaret til, og hjalp med madlavningen til de mange deltagere. Uden den hjælp ville det med stor sandsynlighed ikke havde været muligt at afholde stævnet i Vejle.
På trods af de store administrative og logistiske udfordringer, var landsstævnet en af de største succeser, der havde været i Vejle Amts på det tidspunkt. Landsstævnet fik den 22. juli besøg af kong Frederik, som blev modtaget af formændene for de danske gymnastikforeninger, og som efterfølgende overværede dele af stævnet fra Vejle Stadions tribune.
Kilder
- Skanderborg Amtstidende (17/12/1920 Sammenslutning af S.I.V.).
- Vejle Amts Folkeblad (25/06/1920 R.E. Brinckers artikel, 06/12/1920 Vejle Boldklub generalforsamling, 28/04/1937 S.I.V. søger penge til ny tribune, 22/02/1952 Branden i 1952, 12/06/1965 Tilladelse til byggeri, 20/06/1965 Artikel om kongebesøget, 21/06/1965 Artikler om landsstævnet, 22/06/1965 Artikler om landsstævnet, 23/06/1965 Artikler om landsstævnet).
- Vejle Stadsarkiv: Samvirkende idrætsklubber i Vejles forhandlingsprotokoller (A2011: 11)
- Vejle Stadsarkiv: Samvirkende idrætsklubber i Vejles forhandlingsprotokoller (A2011: 14)
- Vejle Stadsarkiv: A2011 lbnr. 11 Overenskomst om Anlægget og driften af en Sportsplads i Vejle.
- Vejle Stadsarkiv: Byggeplan over ny tribune (A2011: 157)
- Vejle Stadsarkiv: Hæfter vedrørende landsstævnet i Vejle og Vingsted 1961 (M1402)
Vejle Wiki artikel vedrørende Vejle Fodsportsforening, og information om idrætspladsen for foden af Horsensbakken