Forskel mellem versioner af "Jernbanen kom til Vejle 1868"
Poupo (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med '4. oktober 1868 var en sand mærkedag for byen Vejle. Efter mange svære forhandlinger var det lykkede at få jernbanelinjen ført gennem Vejle, og det fik stor betydning for b…') |
(Ingen forskel)
|
Versionen fra 25. jul 2011, 08:36
4. oktober 1868 var en sand mærkedag for byen Vejle. Efter mange svære forhandlinger var det lykkede at få jernbanelinjen ført gennem Vejle, og det fik stor betydning for byen.
I 1868 boede der omkring 6.000 mennesker i Vejle. Selv om man på landsplan stadig betragtede Vejle som en lille og hyggelig købstad, så var der fremdrift i byen. Industrierne var ved at tage form, og man havde brug for at få varer til og fra byen på en effektiv måde.
Arbejdet med at anlægge jernbanen tog flere år. Det var et særdeles hårdt arbejde og tilmed også meget farligt, da der i Vejleområdet skulle der graves meget jord væk. Det gav stejle skrænter og flere måtte lade livet i jordskred.
Med en jernbane gennem byen måtte man også have en flot station. Den blev placeret på Borgvold. I 1868 stod så det hele færdigt og det blev fejret behørigt i byen. Der var indbudt til fin middag på Brandts Hotel, hvor byens fornemme i opstemt tilstand spiste og skålede. Kl. 16 bevægede selskabet sig ned til den smukt pyntede banegård, hvor der blev serveret kaffe. Her ventede mange af byens borgere, som blev underholdt af et lokalt orkester.
Endelig ankom så det flot pyntede damplokomotiv med tolv waggoner efter sig. I vognene sad indbudte gæster fra andre byer, hvor toget havde gjort holdt. Nu kunne 400 vejlensere slutte sig til dem, og toget fortsatte mod Fredericia.
Litteratur
- Asger Christiansen: Da jernbanen kom til Vejle. Vejlebogen 1993, s. 33 ff.
- Sara Klærke: Da jernhesten kom til Vejle. Vejlebogen 1997, s. 67 ff.