Forskel mellem versioner af "Biografen Galleri Vadestedet"

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
(Oprettede siden med 'En af Danmarks mindste biografer åbnede i Vejle i januar 1982, men den fik kun ganske kort levetid. Den lukkede igen 1. maj samme år. Biografen var indrettet i et lille ...')
(Ingen forskel)

Versionen fra 6. nov 2019, 20:53

En af Danmarks mindste biografer åbnede i Vejle i januar 1982, men den fik kun ganske kort levetid. Den lukkede igen 1. maj samme år.

Biografen var indrettet i et lille lokale over værtshuset Vadestedet i Søndergade 6 i Vejle, og der var kun plads til 30.

Blandt biografens bagmænd var John Maj, der havde været med til at tage initiativet, fordi han og andre mente, at der var en mangel i det udbud af film, som ellers var tilgængeligt i Vejle. ”Vi vil satse på kvalitet”, lød hans udsagn i

en artikel i Vejle Amts Folkeblad i forbindelse med åbningen 15. januar 1982.

John Maj fortalte også her, at der var helt nyt i Vejle, at biografpublikum kunne sidde og nyde en kold øl eller en kølig vand, mens de så film.

I ugen op til premieren havde Galleri Vadestedets bagmænd kørt en fire timer lang Bob Dylan-film for at afprøve både teknik og selve lokalet.

Galleri Vadestedets første film var en prisbelønnet ungarsk film ”Angi Vera” instrueret af Pàl Gabor. Den blev vist de første 14 dage, før den blev skiftet ud med en anden kunstnerisk film.

Den 1. maj lukkede biografen på grund af svigtende publikum. John Maj fortalte i en artikel i Vejle Amts Folkeblad, at biografen havde kostet ham personligt mellem 50.000 og 75.000 kroner. Det ville sige, at det havde kostet ham 7500 kroner at vise hver film. ”Jeg har nydt hver film, men jeg syntes, billetprisen var for høj, sagde John Maj til avisen”.

Mange havde ellers sagt til ham, at biografen var en knippelgod idé, men de kom bare ikke. Adspurgt om biografens repertoire havde været for tungt, sagde John Maj: ”Vi har vist film af høj kvalitet. Det har fungeret fint i biografer andre steder. Jeg forstår ikke, at publikum svigtede”.

Da Galleri Vadestedet blev nedlagt som biograf blev lokalet i stedet til et egentligt galleri, hvor skiftende kunstnere udstillede.

Blandt andre Franz Nitschke, der var leder af kunstforsøgsprojektet i Vejle Kommune.


Litteratur

Vejle Amts Folkeblad (15.01-01.05.1982).


Vejle Stadsarkiv - N18846.