Forskel mellem versioner af "Georg Griffenfeldt Jacobsen"
Totte (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med 'Georg Griffenfeldt Jacobsen blev født i 1870 i København. Forældrene var arbejdsmand og vognmand Anders Jacobsen og Ane Sophie, født Larsen. Som ung tjente Griffenfeldt...') |
(Ingen forskel)
|
Nuværende version fra 16. nov 2023, 19:37
Georg Griffenfeldt Jacobsen blev født i 1870 i København. Forældrene var arbejdsmand og vognmand Anders Jacobsen og Ane Sophie, født Larsen.
Som ung tjente Griffenfeldt Jacobsen til dagen og vejen som smed og mekaniker.
I september 1895 indgik han ægteskab med den gravide Nielsine Sørensen fra Jelling på Københavns Tingsted. De nygifte flyttede til Vejle, hvor sønnen Georg Griffenfeldt Jacobsen kom til verden i december samme år.
Ved folketællingen i 1901 boede Griffenfeldt Jacobsen i Vissingsgade 26 sammen med sin hustru, Nielsine, deres to børn Georg og Elith (født 1898). Her blev det anført, at husfaderen Georg Griffenfeldt Jacobsen nu var selvstændig urmager. Sønnen Kaj kom til verden i 1901, men døde senere samme år af bronkitis.
I en annonce i Vejle Amts Folkeblad (14.11.1905) kundgjorde Griffenfeldt Jacobsen, at hans urmagerforretning var flyttet fra Dæmningen til Grønnegade 43.
Han tilbød at rense lommeure for to kroner stykker, slebne glas kunne erhverves for 30-35 øre.
Blandt Griffenfeldt Jacobsens interesser var skydning. Han var i en periode formand og kasserer for 74. Skyttekreds (Vejle Søndermark).
I august 1906 var han med til at stifte Vejle borgerlige Skyttelaug.
I 1907 ansøgte urmager Griffenfeldt Jacobsen om lov til at oprette et kinomatograf-teater i baghuset til den bagermester E. Hansen tilhørende ejendom, Torvegade 369. Politiet kunne ikke godkende ansøgningen.
Griffenfeldt Jacobsen var stadig urmager i juli 1908, da han og Nielsine fik datteren Poula. Hun blev ligesom sønnen Kaj kun få måneder gammel.
Senest i 1911 blev biograf og film dog Griffenfeldt Jacobsens levevej. I folketællingen 1911 boede han og Nielsine med deres seks børn i St. Bjerggade 19. Han var nu oplistet som forretningsfører for Biografteatret ”Vejlborg”. Samme år optog han dokumentaren ”Kong Frederik VIIs besøg i Vejle og revuen på Skovgårds mark”. Det er hans ældst kendte film.
Man blev tilsyneladende ikke rig af at arbejde som instruktør og forretningsfører for en biograf i Vejle. Hans årsindkomst blev ved folketællingen i 1916 opgivet til 1300 kroner. I samme gade boede et postbud og en tømresvend som til sammenligning tjente henholdsvis 1700 og 1400 kroner.
I 1925 boede familien på Ribevej, den omfattede foruden forældrene fire hjemmeboende børn: Kaja, Leo, Ebba og Dora. Georg Griffenfeldt Jacobsen var fortsat forretningsfører for Biografteatret ”Vejlborg”.
Georg Griffenfeldt Jacobsen var en myreflittig mand, der i perioden 1911-1927 optog mange film, som blev vist i Biografteatret ”Vejlborg”. Hans speciale var dokumentariske optagelser fra større begivenheder i Vejle, som f.eks. royalt besøg, børnehjælpsdag, fodboldkamp mellem Glasgow University contra Vejle/Fredericia osv. Griffenfeldt Jacobsen havde ikke kun blik for at filme i Vejle, han filmede også i andre jyske byer. I 1913 filmede han det forulykkede eksprestog ved den frygtelige ulykke i Bramming, der kostede 15 mennesker livet. En af de omkomne var den kendte socialdemokratiske folketingsmand og de anbragte børns forsvarer, Peter Sabroe (1867-1913).
Griffenfeldt Jacobsens i dag eneste kendte fiktionsfilm ”Vejles Mussolini”, der er godt 11 minutter lang, blev optaget i forbindelse med Rundskuedagen i Vejle i 1925. Filmens handling forekommer temmelig vidtløftig set med nutidens øjne.
Den 29. marts 1936 døde Griffenfeldt Jacobsen på Amtssygehuset i Vejle. Han blev begravet på Bispebjerg Kirkegård i København. Hans hustru Nielsine overlevede ham. Deres sidste fælles adresse var Stormgade 4. Ved dødsfaldet blev hans erhverv opgivet som filmmekaniker.
Griffenfeldt Jacobsens flid som film-fotograf har efterladt et enestående materiale, som dokumenterer en svunden tid.
Man kan takke den senere direktør for Biografteatret ”Vejlborg”, Didriksen, samt lærerne Fredy Jensen og William Rosenkilde for, at Vejle-filmene er bevaret.
I 1966 overdrog Didriksen nemlig filmene til Jensen og Rosenkilde og deres nystartede Vejle Byhistoriske Arkiv. Rosenkilde var i øvrigt selv en habil instruktør.
På stadsarkivet findes ingen dokumentation for, hvorfor Griffenfeldt Jacobsen begyndte at lave Vejle-film – eller om han fik nogen uddannelse. Han var måske autodidakt og drevet af interesse for levende billeder?