Forskel mellem versioner af "Johannes Rønvig"

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
(Oprettede siden med 'Johannes Rønvig (1891-1970) var født i Vejle som søn af Jens Albert Rasmussen (1863-1937), der var redaktionssekretær på Vejle Amts Folkeblad. Allerede som dreng begyn...')
 
(Ingen forskel)

Nuværende version fra 16. nov 2023, 19:48

Johannes Rønvig (1891-1970) var født i Vejle som søn af Jens Albert Rasmussen (1863-1937), der var redaktionssekretær på Vejle Amts Folkeblad.

Allerede som dreng begyndte han at interessere sig for at fotografere og for de mange muligheder, der fulgte med fotograferingens kunst.

Da han var blevet konfirmeret, kom han i lære hos fotograf Hans Albjerg, som i en årrække havde atelier i Nørrebrogade i Vejle.

Johannes Rønvig afsluttede den tre-årige læretid og flyttede herefter til København. Her blev han ansat som portrætfotograf hos kongelig hoffotograf Elfeldt. Det var i tiden omkring 1910, hvor fotobranchen var i en rivende udvikling. Hos Elfeldt arbejdede Rønvig med de nyeste fototeknikker og apparater, han fik styrket sin faglige viden og udviklede sig betydeligt som fotograf.

Efter tiden som portrætfotograf i hovedstaden, vendte Rønvig hjem til Vejle, hvor han blev selvstændig fotograf og fotohandler med en specialforretning for udstyr til amatørfotografer.

Rønvig etablerede i 1919 Fotocentralen i kælderlokaler under Landbosparekassen, der dengang lå på hjørnet af Grønnegade og Kirkegade. Her skabte han hurtigt en god forretning, hvor han fik hjælp af sin hustru, Karen Rønvig (1895-1984).

Med tiden blev der ansat fire - fem medarbejdere, fortrinsvis kvinder, desuden blev der hyret ekstra hjælp i de travle sommermåneder.

Det vakte stor opmærksomhed i byen, da Johannes Rønvig i slutningen af 1920’erne anskaffede et Leica-fotografiapparat til 24 x 36 optagelser.

På en travl dag i Fotocentralen blev der fremkaldt 2900 billeder for den omfangsrige kundekreds fra Vejle og omegn. Johannes Rønvig var en pligtopfyldende og dygtig fotograf og fotohandler. Hans varemærke var, at kvalitet og fotohåndværk altid var 100 procent i orden. Han afprøvede metodisk og grundigt de nye fotoapparater for at kunne rådgive sine kunder på bedste vis.

Rønvig etablerede også en klub for ivrige og dygtige amatørfotografer, ”Mappe Klubben”, som den blev kaldt. Medlemmerne mødtes hjemme hos Johannes Rønvig på Rolighedsvej 7. Her diskuterede de fotografi og udvekslede erfaringer.

Familien Rønvigs hjem i villa ”Tuen” på Rolighedsvej 7 var et smukt og velproportioneret hus, der var opført i 1914 og tegnet af Johannes Rønvigs bror, arkitekten William Rønvig og tømrermester E. Thomsen.

Johannes Rønvigs helt store passion var moderne dansk malerkunst. Han var således medstifter af Vejle Kunstforening og medlem af bestyrelsen fra 1932 til 1957. Da han forlod bestyrelsen, blev han udnævnt til æresmedlem af foreningen.

Rønvig gjorde meget for at smitte andre med begejstring for kunst. I det gæstfrie hjem i villa ”Tuen” på Rolighedsvej havde han en unik malerisamling, i de lyse stuer hang smukke malerier fra gulv til loft.

Johannes Rønvig var i forretningen fra tidlig morgen klokken 7.30 til lukketid klokken 19 lige bortset fra to timer fra kl. 14 til 16, hvor han gik hjem til Rolighedsvej for at spise til middag.

Hver søndag cyklede Johannes Rønvig rundt i Vejle og omegn for at finde gode motiver. Han havde sans for at se skønheden i naturen og for at komponere smukke billeder. Rønvigs fotografier blev blandt andet brugt som motiv på fine postkort fra Vejle og omegnen. Flere motiver blev ligefrem forstørret og solgt i forretningen.

Johannes Rønvigs sikre fornemmelse for billed-komposition betød, at han også blev efterspurgt til at illustrere bøger, kalendere, jubilæumsskrifter, postkort med mere. I mange år var han fast fotograf på den populære udgivelse ”Jul i Vejle”, og han leverede en væsentligt del af fotografierne til C.V. Petersens store bogværk ”Vejle Bys Historie”.

Johannes Rønvig fik også opgaver for Vejle Kommune, han skulle fotografere saneringsmodne ejendomme.

I hele sit virke som fotograf i hjembyen efterlevede Rønvig sin kongstanke om at bevare så meget som muligt af det gamle Vejle via fotografiets kunst. Han var meget bevidst om, at fotografier er et historisk vidnesbyrd, som har stor betydning for eftertiden.

Johannes Rønvig boede i 41 år i villaen på Rolighedsvej, som Vejle Kommune i slutningen af 1990’erne erklærede bevaringsværdig.

I januar 1967 solgte Rønvig Fotocentralen til sin førstemand, Hans Chr. Laursen, der havde været ansat hos ham siden 1958. Efter salget beholdt Rønvig tæt kontakt til forretningen, hvor han havde virket i næsten 50 år.

Johannes Rønvig døde i februar 1970 efter kort tids hjertesygdom.

Fotocentralen flyttede i 1973 til sin nuværende adresse i Kirkegade 7.

Rønvigs enke, Karen Rønvig, skænkede i samarbejde med Hans Chr. Laursen en halv snes tusinde negativer til Vejle Byhistoriske Arkiv. Det skete i 1973, og ”Rønvigs samling” er i dag et uvurderligt historisk materiale som en enestående dokumentation over et Vejle, der var engang.


Kilder

Vejle Stadsarkiv - U52987.