Vejle Turistforening

Fra VejleWiki
Version fra 26. jul 2011, 10:56 af Poupo (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Vejle Turistforenings Oplysningsbureau i Kirkegade, 1913

Naturligvis har der altid været turister – eller lystrejsende, som man kaldte dem – med interesse for Vejle og dens smukke omgivelser. Med jernbanens og dampskibenes komme blev tilstrømningen forøget væsentligt. I 1882 blev der udgivet et orienteringskort over Vejle og omegn med tekst om det, der var værd at se. Der er fartplaner og priser på transport, og selve byen er en spadseretur værd. Landets første turistforening blev dannet i København i 1889. Vejle fulgte efter i 1893. Den fik det flotte navn ”Foreningen til Vejle Bys Forskjønnelse og Udvikling til Turistby”. Boghandler C. Neumann sad i bestyrelsen fra starten. I hans forretning i Torvegade var der oplysningsbureau, og man kunne købe postkort med mere.

I 1912 flyttede Turistforeningens Oplysningsbureau ind i en lille kiosk på hjørnet af Kirkegade og Dæmningen. Her lå den til 1946. 25-års dagen blev fejret i 1918 på trods af Verdenskrigen. Det var dårlige tider med få turister. Da der igen kom bedre tider, var turismen i høj grad præget af biltrafikken. Der måtte parkeringspladser til og offentlige toiletter. Turismen under 2. Verdenskrig var for alvor begrænset, men man forsøgte at bibeholde så mange aktiviteter, som muligt. I 1941 blev der ansat en erhvervschef, som samtidig var turistchef med kontor i Kirkegade 2.

Vejle Kommune istandsatte ”Den Smidtske Gård” i Søndergade i 1985, og her fik Turistbureauet ekspedition, indtil det igen blev flyttet, denne gang til Borgvold, tidligere en af Vejle Dampmølles bygninger. I det nye årtusind er der fart på i turistindustrien som aldrig før, nu dækkende den store Vejle Kommune efter sammenlægningen med Jelling, Egtved, Børkop og Give. Egentlig er der ikke noget nyt i det, for man har altid i høj grad inddraget omegnen i turistarbejdet.

Turistforeningens arbejde foregår rent praktisk på turistkontoret, hvor turistchefen og øvrige medarbejdere formidler de forskellige attraktioner, betjener publikum og pressen samt udformer brochurer m.m. Turistbureauet, VisitVejle, er placeret Banegårdspladsen 6.

Litteratur

Hvass, Lone: Vejle Turistby i 100 år. 1993.

Billeder