Tørring Folkeblad
Den 1. oktober 1911 udsendtes første nummer af Tørring Avis. Idémanden bag var ejendomsmægler Peter Jensen, Bredgade, Tørring. Indtil 1917 blev avisen trykt i Brædstrup bogtrykkeri. Oktober 1917 begyndte et nyt bogtrykkeri på Torvegade 13 i Tørring. Herefter blev den lokale avis også trykt i Tørring. Initiativtageren til det nye bogtrykkeri var Johannes Poulsen. Han solgte bogtrykkeriet den 1. januar 1919 til C. Caspersen fra Svendborg, der fortsatte trykningen af avisen for Peter Jensen indtil december 1920. Uoverensstemmelser mellem de to førte til, at C. Caspersen den 3. december 1920 selv udgav en avis med navnet Tørring Folkeblad. Det bevirkede, at Peter Jensen tre uger efter opgav at føre sin avis videre. C. Caspersen flyttede den 15. oktober 1922 bogtrykkeriet til Bredgade 19.
Tørring Folkeblad er et af de forholdsvis få eksempler i den danske pressehistorie på en provinsavis, der ikke har sit ophav i købstædernes klassiske firebladssystem, et for hvert af de fire gamle partier. Avisens baggrund er opkomsten af Tørring stationsby efter indvielsen af jernbanen fra Horsens til Tørring i 1891. Tørring hører i Danmark til blandt de stationsbyer, der er såkaldte kombinerede kirke- og stationsbyer. Der var den gamle middelalderlandsby Tørring (kaldet Tørring kirkeby eller Gl. Tørring blandt de lokale) og så den nye, driftige stationsby med et moderne forretningsliv. Der var stærke sociale, kulturelle, politiske og økonomiske spændinger mellem de to dele af Tørring. Stationsbyerne blev mødestedet mellem land og by, en slags smeltedigel mellem to vidt forskellige verdener. Tørring Folkeblad markerede sig fra starten som et venstreblad.
Tørring-området blev traditionelt henregnet som opland til Horsens, jævnfør jernbaneforbindelsen til byen. Indtil kommunalreformen i 1970 hørte Tørring Sogn til Skanderborg Amt. Med jernbanens nedlæggelse i 1962 følte befolkningen i Tørring sig i stigende grad knyttet til Vejleegnen. I 1970 kom Tørring Sogn ind under Vejle Amt i forbindelse med amtets store udvidelse mod nord. Allerede i 1952 havde chefredaktøren på Vejle Amts Folkeblad, Gerhard Skytte Nielsen, fået oprettet en lokalredaktion for avisen i byen. Også Horsens Folkeblad havde en lokalredaktion i byen. I dag betjenes Tørring pressemæssigt foruden af Tørring Folkeblad også af de to gamle, købstadsdagblade, venstreaviserne og folkebladene Vejle Amts Folkeblad og Horsens Folkeblad.
Den 1. december 1927 overdrog C. Caspersen Tørring Folkeblad og bogtrykkeri til bogtrykker Harald Larsen fra Varde. Derefter flyttede foretagendet igen ind i nye lokaler på hjørnet af Bredgade og Vongevej. Bogtrykker Larsen drev avisen frem til sin død i januar 1960. Enken solgte avisen og bogtrykkeriet til bogtrykker Hans Axelsen fra Hedensted. Han overtog det den 1. april 1960. Efter denne overtagelse blev sideantallet i avisen forøget fra fire til otte sider, og oplaget blev øget ret betydeligt. Med tiden blev det ugentlige sidetal forøget til 16-20 sider med farvetryk, og det lokale nyhedsstof blev opprioriteret. Den 1. juli 1987 flyttede trykkeri og avis til Vongevej 17, hvor der blev indrettet større og mere tidssvarende lokaler.
Den 1. oktober 2011 fejrede Tørring Folkeblad sit 100-års jubilæum. Lokalbefolkningen kunne ved denne lejlighed glæde sig over endnu at have et lokalt talerør.
Litteratur
- Tørring Håndværker- og Borgerforening: Træk af Tørring Sogns historie, 1992