Lido-teatret
Lido-Teatret åbnede i 1955 i det store beboelseskompleks på Dæmningen, der var opført af bygmester Bertel Nielsen. På den centrale placering med Hotel Australia som nærmeste nabo blev der indrettet biograf, som i størrelse og udstyr var en attraktion på sin tid. Biografen havde 900 pladser og en foyer så stor som en balsal. Der var marmor på gulvet, og biografsalens lærred var enormt i forhold til andre biografers.
Bertel Nielsens søn, Daugaard Nielsen, blev inspektør i biografen, som han overtog og blev direktør for ved faderens død i 1960.
Daugaard Nielsen var som sin far en initiativrig og driftig mand. Han havde fra begyndelsen en klar filosofi om, at alt i biografen skulle handle om høj kvalitet – ned til mindste detalje. Som han ofte udtrykte det i interviews med Vejle Amts Folkeblad: ”En biograftur handler ikke kun om filmen på lærredet, men også om en række andre ting som nu f.eks. en magelig stol, smagfulde omgivelser, ordentlig belysning og retten til at smide slikpapir på gulvet!”
Daugaard Nielsen sørgede for, at Lido i Vejle altid havde mange Danmarkspremierer på tidens aktuelle film.
Lido var på alle måder fra begyndelsen et familieforetagende. Daugaard Nielsens hustru, Bodil, sad i billetlugen og solgte billetter, mens sønnerne Søren og Henrik begyndte som piccoloer og senere fik ansvar for fremviserudstyret.
Fra 1974 ejede og drev Daugaard Nielsen også Palads-Teatret, indtil en høj huslejestigning fik ham til at sige lejemålet op med den konsekvens, at biografen lukkede.
Daugaard Nielsen og familien havde tæft for at følge tidens trend. I 1985 åbnede de en café i forbindelse med biografen, og her blev der serveret kaffe og andre drikkevarer. Borgmester Karl Johan Mortensen, direktør Godtfred Kirk Christiansen, Lego, og byrådsmedlem, direktør Ove Gundtoft, deltog i indvielsen af caféen. Samtidig indviede Lido en ny lille biografsal samt ombygning af foyeren.
I 1992 gennemførte familien et generationsskifte, da Søren og Henrik Daugaard overtog biografen. Brødrene ansatte deres far, Daugaard Nielsen, som daglig leder. Generationsskiftet blev gennemført samtidig med, at biografen fik nyt indre udseende med nye røde stole, der var akkurat lige så magelige at sidde i, som hvis man sad hjemme i lænestolen. Dengang befandt Lido sig solidt på den danske biografstands top 10-liste, hvad angår sine faciliteter. Lido havde plads til 700 gæster i fire sale og var da i besiddelse af landets næststørste lærred på 92 kvm.
Søren Daugaard, der var uddannet arkitekt, forlod Lido, og biografen blev drevet videre af Henrik Daugaard. I stedet for at fortsætte ombygningen af biografen i de hidtidige lokaler, tog han i 2005 fat på opgaven: at opføre en helt ny Lido-biograf. Den nye biograf blev placeret lige over for den gamle. Med sin store og monumentale krop af kobber blev den nye Lido-Biograf et særdeles iøjnefaldende pejlemærke i bymidten.
Her og nu er Lido stadig blandt de førende danske biografer med den ypperste billedkvalitet og lækreste lyd.
Henrik Daugaard har som direktør for Lido forstået at følge med tiden og være på forkant med udviklingen. Her er tilbud om forestillinger for nybagte mødre, der kan lade barnevognen stå udenfor. Her er senior-biograf og mange andre tilbud til alle aldersklasser. I biografen kan man også se direkte koncerter og operaopsætninger fra de internationale operahuse, og der er liv i de mange sale de fleste af døgnets 24 timer.
Litteratur
Vejle Stadsarkiv - U50116 & Vejle Amts Folkeblad.