Lilly Brændgaard Hansen
Lilly Brændgaard Hansen (1918-2009) var født i København som den ældste af seks søskende. Hun havde sin opvækst på Vesterbro, hvor hendes far var maler. Hendes mor var hjemmesyerske, og hun blev alene med børnene.
Som stor pige hjalp Lilly Brændgaard til, så godt hun nu kunne. Men det var svært at tjene penge, og hun besluttede tidligt at få en uddannelse. Hun ville nødigt lide samme skæbne, som sin mor. Som 14-årig kom Lilly Brændgaard i lære som syerske og tilskærer og ernærede sig som sådan.
I 1946 flyttede Lilly Brændgaard til Vejle og åbnede sit eget kjoleatelier. Det fik navnet ”Kjoleatelieret LILLY”. I året lige efter krigen var der rationering på alt, ikke mindst på stof til at sy kjoler og dragter af. Lilly Brændgaards første tid i kjoleatelieret handlede derfor i høj grad om at sy om, eller ”omforandringer”, som det blev kaldt. Det var hverdagstøj, hun syede på sin systue: spadseredragter, jakker og kjoler af alle mulige stoffer. Ofte anvendte hun brugte gardiner, lagener og sofabetræk som materiale i systuen. Lilly Brændgaard fik den første bestilling på en brudekjole kort efter åbningen, og den var færdigsyet og klar to måneder senere. Det var et meningsfyldt tilfælde, at Lilly Brændgaard specialiserede sig i at sy brudekjoler. Det skyldtes netop tidens mangel på stof. Der krævede stor opfindsomhed at sy en drøm af en brudekjole af det stof, der var til rådighed. Og det blev snart kendt fra mund-til-mund, at Lilly Brændgaard Hansen mestrede den disciplin. Langsomt blev systuens vigtigste arbejde at sy brudekjoler. Da Lilly Brændgaard kom til Vejle, var hun blevet alene med sin ni-årige søn, Ole, som hun havde fået i sit første ægteskab.
I 1948 giftede hun sig med Svend Brændgaard Hansen. Han var den tømrer, der lagde hus til hendes første systue.
Efter en halv snes år med hverdagstøj, havde Lilly Brændgaard mod til at satse på det mere eksklusive: på brudekjoler.
I midten af 1960erne købte Lilly Brændgaard FDBs gamle fem-etagers bygning på Borgvold 12 i Vejle. Det var her, hun grundlagde Danmarks første konfektionssystue med brudekjoler som speciale. Lilly Brændgaard var en flot kvinde med sans for tidens modestrømninger. Hun havde også et stort talent for handel, men kernen i hendes succes var respekten for hver eneste kvinde, der overlod udformningen af deres brudekjole i hendes kreative hænder. Lilly Brændgaard betragtede kvindernes valg som en stor kompliment, og hun bestræbte sig altid på at få bruden til at ”ligne en million” og se ud som var hun et drømmesyn. Med sin personlige stil var Lilly Brændgaard Hansen i mange år næsten eneherskende på det danske brudekjole-marked. Hun havde forretningssans, købte ejendomme og åbnede egne butikker, fordi hun valgte, at virksomheden selv skulle klare både produktions- og salgsleddet. Personalet i LILLY-butikkerne blev specielt uddannet, og gemalen, Svend Brændgaard Hansen, stod for butikkernes indretning. Lilly Brændgaards firma-motto: “Det ender med en Lilly-model,” har fulgt virksomheden næsten fra begyndelsen. I mange år var det udelukkende brude- og selskabskjoler, Lilly Brændgaard satsede på, men fra slutningen af 1970erne blev der også syet tøj til andre af livets fester, f.eks. konfirmation. Det var også i 1970erne, at eksporten tog til. I 1990erne begyndte Lilly Brændgaard med en kollektion af de tyske kommunionskjoler, og siden 1995 har virksomheden haft en kollektion af dåbskjoler. Ved firmaets 50-års jubilæum i 1997 var der således ni forretninger i Danmark og 13 i Tyskland foruden en omfattende eksport til resten af Europa og Japan. Lilly, som virksomheden nu hedder, har hovedsæde på Bugattivej 2 i Vindings industrikvarter. Det er i dag Lilly Brændgaard Hansens børnebørn, der står i spidsen for virksomheden med design og salg. I dag findes der Lilly-butikker i Odense, Aarhus, København, Aalborg, Holstebro, Aabenraa og Vejle.
Litteratur
Vejle Stadsarkiv - U1791, U 52865, U8944, N15907. Lilly Brændgaard Hansen i den nye Lilly-butik i Torvegade, da den blev etableret i 1974. Foto: Torben Glyum/Vejle Stadsarkiv