Elværket

Fra VejleWiki
Version fra 10. jan 2011, 15:59 af Dbn (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Vejle Elektricitetsværk, 1910-12

Vejle var den første by i Jylland, som fik et elektricitetsværk. Det var bygget af et privat aktieselskab, som leverede jævnstrøm fra 1895. Værket lå på Flegborg og var drevet med damp. Den første oktober 1895 tændtes det elektriske lys så i Vejles centrum. Det skete både indenfor i private stuer og forretningsvinduer og udenfor på Torvegade og Kirkegade, hvor der var hængt buelamper op i nogle træmaster. Folk var begejstrede, men glæden aftog en smule, da regningen kom. Glødelamperne var meget dyre i drift i forhold til gassen.

Da Vejle Elektricitets Kompagni byggede værket i 1895, blev der oprettet en kontrakt med kommunen om leveringen til kunder i Vejle. Den kunne opsiges i 1908, og byrådet besluttede, at tiden nu var inde til at overtage elforsyningen. Det gamle elværk var imidlertid ikke meget værd. Der måtte opføres et nyt, som stod færdigt i december 1909.

Elforsyningen i Vejle var hele tiden et kapløb med udviklingen. Behovet steg hele tiden både hos industrien og de private husholdninger. De to verdenskrige medførte adskillige problemer med at skaffe brændsel. Fra 1950 leverede værket udelukkende vekselstrøm.

Frem gennem 1940erne og 50erne gennemførtes samkøring mellem stadig flere elselskaber, og i 1957 ophørte elproduktionen i Vejle. Herefter fik Vejle strøm fra Skærbækværket, og senere fulgte dannelsen af trekantbyernes samarbejde i den selvejende institution TRE-FOR. Det er nu et af landets største forsyningsselskaber.

Litteratur

Petersen, Dorthe Uldall: Vejle kommunale elforsyning 1909-1984.

Billeder