Forskel mellem versioner af "Vejles 675 års jubilæum"

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
(Oprettede siden med 'Vejles 675 års byjubilæum blev markeret i 2002 ved flere arrangementer, men med regentparrets besøg som den største begivenhed. Dronning Margrethe og prins Henrik ankom ...')
 
 
Linje 11: Linje 11:
  
 
Efter den officielle velkomst var dronningen og prins Henrik på tur gennem [[Torvegade]] sammen med borgmesteren og teknisk direktør [[Erik Dahl-Rasmussen]].
 
Efter den officielle velkomst var dronningen og prins Henrik på tur gennem [[Torvegade]] sammen med borgmesteren og teknisk direktør [[Erik Dahl-Rasmussen]].
Dahl-Rasmussen var guide og fortalte om den nye kinesiske granit på Strøget, viste kighullet til Vejles fortid og skulpturen [[Midgårdsbrønden ]]af [[Pontus Kjermann]]. Skulpturen fortæller og visualiserer Vejles historie.
+
Dahl-Rasmussen var guide og fortalte om den nye kinesiske granit på Strøget, viste kighullet til Vejles fortid og skulpturen [[Midgårdsbrønden]] af [[Pontus Kjermann]]. Skulpturen fortæller og visualiserer Vejles historie.
  
 
Regentparret var også på besøg i Vejles ældste hus, [[Sct. Nicolai Kirke]], hvor sognepræst [[Birgitte Arffmann]] fortalte om de 23 hovedskaller, der ses i muren på den nordre korsarm.  
 
Regentparret var også på besøg i Vejles ældste hus, [[Sct. Nicolai Kirke]], hvor sognepræst [[Birgitte Arffmann]] fortalte om de 23 hovedskaller, der ses i muren på den nordre korsarm.  

Nuværende version fra 19. jan 2020, 15:59

Vejles 675 års byjubilæum blev markeret i 2002 ved flere arrangementer, men med regentparrets besøg som den største begivenhed. Dronning Margrethe og prins Henrik ankom 2. september 2002 med kongeskibet Dannebrog og blev på kajen modtaget af Vejles borgmester, Flemming Christensen (SF), samt en hel stribe honoratiores. Hundredvis af vejlensere i alle aldre var mødt op med flag for at hilse regentparret velkommen til Vejle. Børn, unge og voksne stod også langs ruten, da krone 1 kørte fra havnen til Vejle Rådhus.

Vejles officielle velkomst af de kongelige gæster fandt sted i byrådssalen på Vejle Rådhus, hvor borgmester Flemming Christensen talte og overrakte byens gave: Dronningen modtog en sølvkopi af Jellingbægeret, som i 1820 blev fundet i et gravkammer i Nordhøjen i Jelling. Jellingbægeret menes at være fra 958 eller 959. Prins Henrik fik en spadserestok, og gaverne blev modtaget med begejstring. Fløjtenisten Lise Stolarczyk, lærer på Vejle Musikskole, spillede for regentparret sammen med to af sine dygtige fløjteelever. Dronning Margrethe og prins Henrik vinkede fra balkonen, og på Rådhustorvet modtog dronningen flere buketter fra vejlensiske børn.

Efter den officielle velkomst var dronningen og prins Henrik på tur gennem Torvegade sammen med borgmesteren og teknisk direktør Erik Dahl-Rasmussen. Dahl-Rasmussen var guide og fortalte om den nye kinesiske granit på Strøget, viste kighullet til Vejles fortid og skulpturen Midgårdsbrønden af Pontus Kjermann. Skulpturen fortæller og visualiserer Vejles historie.

Regentparret var også på besøg i Vejles ældste hus, Sct. Nicolai Kirke, hvor sognepræst Birgitte Arffmann fortalte om de 23 hovedskaller, der ses i muren på den nordre korsarm. Sagnet fortæller om plyndringer i Vejles opland, og at de 23 hovedskaller netop stammer fra de omtalte røvere.

Under besøget skulle dronning Margrethe stå for den officielle indvielse af Gylletanken ved Damhavens Skole, der senere blev omdøbt til Midtbyskolen. Gylletanken var opført i skolegården, og den opsigtsvækkende bygning rummede blandt andet multisal, laboratorium, værksteder, musiklokale, et økohus og en økogård. Navnet Gylletanken skyldtes oprindelig inspiration fra de mange runde gylletanke, der er opført på landet – og navnet har hængt ved lige siden. Gylletanken var tænkt som et pædagogisk projekt, hvor der i værksteder kunne arbejdes med natur/teknik, hvor der kunne eksperimenteres med vand- og solenergi med videre.

Vejle Kommunes musiklivsudvikler, komponisten og pianisten Willy Stolarczyk, havde til indvielsen af Gylletanken komponeret værket ”Ved tankens kraft”, som blev fremført for dronningen af elever fra to 4. klasser bakket op af musikere og musiklærere fra Vejle Musikskole. Dronning Margrethe lyttede til værket med stor begejstring.

Mens prins Henrik besøgte teltfabrikken Isabella A/S og siden virksomheden Devi, besøgte den kunstinteresserede dronning Margrethe Vejle Kunstmuseum, hvor hun blev modtaget af museumsleder Nina Damsgaard og kunstneren Berta Moltke. Berta Moltke var aktuel på Vejle Kunstmuseum med den fine udstilling ”Ser”, og hun var selv guide for dronningen gennem udstillingen sekunderet af Nina Damsgaard.

På Isabella overraskede direktør Søren Odgaard prins Henrik med en helt speciel gave. Virksomheden havde fremstillet et særligt børnetelt, som prinsgemalen kunne placere i haven på Fredensborg eller Marselisborg Slot, så de små prinser Nicolai og Felix kunne lege i det. Prins Henrik modtog gaven med stor begejstring. Da han senere ankom til Devi i Vejle og her fik overrakt endnu en gave, var hans begejstring bestemt ikke mindre. Devi havde nemlig ladet fremstillet et særligt hundehus til de kongelige gravhunde – med indlagt varme i gulvet. Det morede prins Henrik sig kosteligt over, og han glædede sig til at komme tilbage på kongeskibet Dannebrog og vise gaven til sine gravhunde.

Om aftenen inviterede dronning Margrethe og prins Henrik til reception om bord på kongeskibet Dannebrog. Receptionen udviklede sig til en sand fest, da ceremonimester Christian Eugen Olsen og prinsgemalen satte sig til flyglet og spillede firhændigt. På kajen underholdt et jazzorkester, som prinsgemalen generøst inviterede om bord til en jam session. Ingen, der var om bord, glemmer den festlige aften.

Og da Dannebrog forlod Vejle Havn stod dronningen og prinsgemalen på broen og vinkede farvel og tak for en dejlig dag i fjordbyen.


Litteratur

Vejle Amts Folkeblad.

Vejle Stadsarkiv – B157647.