Willy Stolarczyk

Fra VejleWiki
Version fra 25. feb 2019, 13:52 af MmhMejer (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Lise og Willy Stolarczyk underholder på fløjte og klaver i amtsrådssalen på Vejle Rådhus. 1996

Pianisten og komponisten Willy Stolarczyk (1945) blev i oktober 1991 ansat som kulturchef i Vejle Kommune.

Kulturudvalget med den socialdemokratiske formand Peter Sikær Kristensen i front ønskede en udøvende kunstner som kulturchef i en tid, hvor der var to nye store kulturhuse under opførelse i Vejle. Dels Vejle Musikteater på den gamle Hess-grund midt i Vejle med kulturkøbmand Poul Koch som energisk bagmand, dels Torvehallerne i Vejle Amts Folkeblads tidligere bladhus på Kirketorvet.

I Torvehallerne var der fra begyndelsen også tænkt en teatersal og scene ind som en naturlig del af kulturhuset. Scenen blev døbt Nicolai-scenen apropos naboskabet til Sct. Nicolai Kirke.

Willy Stolarczyk kom fra en stilling som stadskomponist i Holstebro.

Vejle Kommune præsenterede den nye kulturchef ved et pressemøde på Spillestedet Paraplyen i Den Gamle Arrest, hvor han satte sig til flyglet og spillet Carl Nielsens ”Tågen letter” sammen med sin ægtefælle, fløjtenisten Lise Stolarczyk. ”Tågen letter” var et helt symbolsk valg som et udtryk for, at tågen nu ville lette over kulturlivet i Vejle Kommune.

Peter Sikær Kristensen sagde og gentog siden ofte, at Vejle Kommune fik hele to for en pris, fordi Lise Stolarczyk som sin mands trofaste støtte og praktiske medhjælper snart viste sig at være en ekstra gevinst ved ansættelsen.

Med Willy Stolarczyks ansættelse steg aktivitetsniveauet i Vejles kulturliv med turbo-fart.

Stolarczyk, der er uddannet pianist fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, hvor han også har været lærer, etablerede kulturelle samarbejder på tværs i kommunen og stod i spidsen for årlige kulturfestivaler, som han kaldte kultursymfonier. Her fik han blandt andet kunstnere til at male på Strøget og stod i spidsen for en suppefestival med udgivelse af en suppekogebog.


Sammen med daværende kulturkonsulent i Vejle Amt, Ib Grunnet, fik han ideen til at etablere et samarbejde med København som europæisk kuturby i 1996 under temaet: Jord, luft, ild og vand, hvor hver af amtets fire store byer havde sit tema. Vejle havde vand, Horsens ild, Kolding luft og Fredericia jord. Stolarczyk blev både berømt og berygtet for sin idé til åbningen af K96 i Vejle Amt med en storstilet koncert på Koldinghus, hvor hans komposition ”Jord, luft, ild og vand” blev spillet af 96 pianister fra hele Danmark på 96 flygler på det gamle kongeslot. Det var en begivenhed, der satte Vejle Amt på verdenskortet med den internationale pianist Jose Ribera som dirigent. Nogle rystede på hovedet af K96 og Willys komposition, andre udtrykte stor begejstring.

Willy Stolarczyk stod også i spidsen for Vejles markering af årtusindskiftet, da 1999 blev til år 2000 efter forlæg fra nytårsfesten i Wien. Det skete med en gigantisk fest i bymidten, hvor forskellige events fra musik til malerkunst skabte liv og fest i Vejle.

Sammen med sin ægtefælle, Lise, tog Willy Stolarczyk initiativ til at arrangere klassiske sommerkoncerter på Vejle Rådhus, som i flere år blev spillet i den gamle amtsrådssal. Vejlensere stod hurtig i kø for at opleve de gratis sommerkoncerter med professionelle solister, og det gør de stadig, nu hvor koncerterne er flyttet til Utzon salenVejle Kunstmuseum. I det hele taget har Lise og Willy Stolarczyk et med mange aktiviteter skabt et klassisk koncert-miljø, som et stort publikum holder af at deltage i. Det skyldes ikke mindst parrets store netværk i det klassiske musikmiljø, som i en årrække har skaffet store navne til koncerter i Vejle. Men også parrets evne til at skabe hyggeligt samvær og varm positiv stemning om hver eneste koncert, som ofte også omfatter spiselige lækkerier fra Lise Stolarczyks køkken.

Siden fik Willy Stolarczyk en stilling som musiklivsudvikler med tilknytning til den kommunale musikskole. Her stod han som arrangør af klassiske festivaler og ny musik for børn og unge. Han skabte et børne- og ungdomssymfoniorkester med navn VENUS samt et professionelt ensemble ”VIVA” bestående af 13 musikere.

I 2011 sagde Willy Stolarczyk farvel til den kommunale stilling for helt at hellige sig arbejder som pianist og komponist. Han spiller flittigt, komponerer flittigt og har skabt sit eget forlag ”Willys eget forlag”, hvor han udgiver bøger. Senest bogen om musikskolernes grand old man, Planch Larsen, der var hans chef i årene som ansat på Holstebro Musikskole.


Kilder

Vejle Stadsarkiv - U5743, U50614, U4520.