Ejgil Jensen
Ejgil Jensen (1927 - 2017) var landskendt som ”Mister VB” på grund af sit mangeårige og enestående virke som leder i Vejle Boldklub.
Ejgil Jensen har allerede en plads i Vejles historie og i dansk fodbolds historie som en af de mest markante fodboldledere i nyere tid. Han var en ordentlig og ordholdende mand.
Ejgil Jensen var født på Vardevej 72 i Vestbyen. Han mistede tidligt sin mor og voksede op sammen med sin far, der var meget interesseret i fodbold. Det smittede af på sønnen. Som 10-årig blev Ejgil Jensen indmeldt i Vejle Boldklub med drømmen om at blive en ny Pauli Jørgensen, der var datidens store landsholdsstjerne og angriber.
Men Ejgil Jensens talent som fodboldspiller var ikke til topfodbold. Han fortalte ofte selv, at det var en tilfældighed, han i 1959 blev valgt ind i Vejle Boldklubs bestyrelse. Klubben holdt en ekstraordinær generalforsamling for at skære bestyrelsen ned og for at udskifte et par bestyrelsesmedlemmer. Ejgil Jensen blev foreslået som spillernes repræsentant og lod sig overtale som en slags nødløsning i et halvt år. Den nødløsning strakte sig over 46 år, for Ejgil Jensen overtog posten som sekretær, og den forlod han først i 2005.
Selv om hans titel var sekretær, var Ejgil Jensen i virkeligheden forretningsfører og daglig leder af administrationen i Vejle Boldklub – vel at mærke ved siden af sit faste job. Ejgil Jensen var udlært hos sygekassen i Vejle og arbejdede her fra 1944 til 1973. Derfor havde han tilnavnet ”Ejgil Sygekasse”.
I 1973 blev han ansat som kontorchef i Vejle Kommunes daværende skov- og sportsafdeling. Her fik Ejgil Jensen blandt andet ansvaret for Idrættens Hus. I den forbindelse overvejede han at stoppe sit virke i Vejle Boldklub, men Vejles daværende borgmester, legendariske Willy Sørensen, meddelte ham, at ”hverken Vejle Kommune eller Vejle Boldklub kunne undvære Ejgil Jensen.” Ejgil Jensen sluttede sin kommunale karriere som kulturchef.
Fra 1. januar 1990 til 30. juni 1996 var Ejgil Jensen ansat på fuld tid som direktør i Vejle Boldklub.
Ejgil Jensen var også aktiv i DBU’s bestyrelse i flere år, og han var kendt for at hjælpe en lang række danske fodboldspillere til lukrative prof-kontrakter i udlandet. Ejgil Jensen var altid klar til at hjælpe – uden at skulle have andet for sin indsats, end – tak! Det var således Ejgil Jensen, der hjalp Allan Simonsen, Johnny Hansen og Ulrik le Fevre med gode kontrakter i udlandet. Ejgil Jensen mente, det var vigtigt, at spillerne fik en uddannelse, før de fik en professionel kontrakt. Selv om mange klubber var på udkig efter Allan Simonsen, sørgede Ejgil Jensen for, at han først fik en kontrakt, da han havde gennemført uddannelsen som lagerekspedient.
Ejgil Jensen var amatør-fodboldens mand, men han forstod at omstille sit arbejde til gavn for klubben, da der kom penge ind i fodbold. Ejgil Jensens magtfulde position i Vejle Boldklub blev til dels taget fra ham, da de fire købmænd Otto Christensen, John Hanssen, Arne Løvbjerg og Holger Bagger-Sørensen i 1988 holdt deres indtog. Ejgil Jensen måtte nu bogstaveligt talt ”sidde på bænken”, mens købmændene reddede klubbens vaklende økonomi. Købmændenes indtog blev aldrig nogen succes. I 1991 rykkede VB ned. Købmændene trak sig ud af Vejle Boldklub i 1996.
Ejgil Jensen blev i 1984 hædret med titlen ”årets leder i dansk fodbold”, og i 1993 modtog han Carlsbergs Legat som ”den mest markante fodboldleder i de seneste 10 år”.
Ejgil Jensen var et omvandrende leksikon, når det handlede om Vejle Boldklub. Hans viden var imponerende, og han kunne til enhver tid svare på spørgsmål om spillere, VB-kampe og mål. Ejgil Jensens hjerte var ”rød”, han værnede om alt, der havde med klubben at gøre. Ejgil Jensen var til sin død medlem af Vejle Boldklubs museumsudvalg. Her deltog han i arbejdet om at samle og udstille de mest markante minder om VB. Ejgil Jensen var ungkarl hele livet, men han havde en faderrolle for en lang række fodboldspillere, især for Allan Simonsen. De to havde et nært og livslangt venskab. Ejgil Jensen undslog sig længe for at blive portrætteret i en bog, for han var en ydmyg og beskeden mand. Til sidst lod han sig overtale, og journalist Jens Ancker skrev bogen om ”Mr. VB”, et anderledes portræt af et usædvanligt dedikeret menneske.
Kilder
Vejle Stadsarkiv – U6002 og Vejle Amts Folkeblad.