Jacob Gade

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Portræt af en ung Jacob Gade med violin, ca. 1900

Jacob Thune Hansen Gade Født i 29.11.1879 i Vejle, død i 20.2.1963 i Torø Huse, Kærurh nær Assens.

Jacob gade var musiker og komponist. Født Langelinie 7 som søn af musiker Hans Gade.

Gade fik sin første undervisning af faderen og H. C. Krarup Hansen i Vinding, han spillede både violin og trompet. Allerede tidligt spillede han sammen med faderen til baller rundt omkring i Vejle og omegn.

Gade forlod Vejle i 1896 og rejste til København. Her fik han engagementer flere steder i de følgende år: Lorry, National, Metropol, Bristol og Dagmarteatret. Han fik også råd til at tage undervisning på Hornemanns musikkonservatorium for en kortere periode, men det lykkedes ham ikke at få en plads på Det kgl. musikkonservatorium.

I 1919 rejste han til New York, hvor han bl.a. spillede i National Symphony Orchestra, men 1921 var han hjemme i København igen og fungerede i forskellige biografteatre i København.

Jacob Gade har komponeret en lang række populære melodier, mest kendt er "Jalousi. Tango tsigane" eller "Tango-jalousi," som den oftest benævnes - en af de mest spillede melodier verden over. Tangoen var ledsagemusik til Douglas Fairbanks-filmen "Don Q". Hans musikproduktion omfattede også forskellige sange, revymelodier, danse og orkesterværker.


Litteratur

Christensen, Jørgen Gram: Jacob Gade - et eventyr i musik, 1996

Billeder