Nørremarkskirken

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Nørremarkenskirken i Vejle er tegnet af arkitekt Holger Jensen (1918-2004) og blev indviet i 1976.

Nørremarken var indtil sognet fik sin egen kirke en del af Vor Frelsers Sogn. Det var derfor Vor Frelsers Sogns Menighedsråd, der var bygherre for den nye kirke på Nørremarken.

Som regel bliver der udskrevet en arkitektkonkurrence i forbindelse med opførelsen af en ny kirke. Det blev der ikke i forbindelse med opførelsen af Nørremarkskirken. Opgaven blev betroet til arkitekt Holger Jensen, som havde bygget mange kirker i Danmark og i udlandet. Nørremarkskirken var således kirke nummer 39, som Holger Jensen tegnede.  Arkitekt Holger Jensen udtalte, at han gerne ville bygge, hvad han kaldte ”en arbejdskirke” på Nørremarken. Hans idé matchede fuldstændig distriktspræstens og menighedens tanker om den nye kirke. 

Opførelsen af kirken begyndte i oktober 1974, grundstenen blev nedlagt 6. april 1975, og kirken stod færdig til indvielse 25. april 1976. Daværende biskop over Haderslev Stift, Thyge V. Kragh, stod for indvielsen.

Nørremarkskirken er opført midt i sognets pulserende liv. Den ligger som noget urokkeligt og samlende midt i virvaret. Set fra Horsensvej ligner kirken et skib, hvor altervæggen er stævnen, og det 23 meter høje klokketårn med korset er masten.

I september 2013 blev kunstneren Peter Brandes’ udsmykning af kirken indviet. Udsmykningen består af en 130 kvm stor forgyldt altervæg, der er fyldt med dråber, som symbol for vand, ild, jord og ånd. Foran den gyldne altervæg hænger den 3 x 5 meter store altertavle: ”Den korsfæstede sædemand”. Udsmykningen rummer også et alterbord og en prædikestol, hvor der på de fire sider er en fod eller klo, der symboliserer evangelisterne Mattæus, Markus, Lukas og Johannes. Peter Brandes’ døbefont har et dåbsfad af sterlingsølv, som tyder dåben som en kilde, der springer med levende vand.


Kilder

Vejle Stadsarkiv – U50216 og Vejle Amts Folkeblad.