Niels Johannes Nielsen

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Musikdirektør Johannes Nielsen, ca. 1920

Vejlensisk komponist, dirigent og violinist, søn af klodsmager og landsbyspillemand J. P. Nielsen. Født 1875. Død 1932

Fik sin musikalske start som 7-årig i faderens spillemandsensemble. To år senere blev hans talent opdaget af fru Orpheline Olsen (1846 - 1910), som i 1883 var flyttet til Vejle sammen med sin mand, proprietær William Olsen, Lille Grundet. Samtidig kom den unge Johannes Nielsen også hos førstelæreren Krarup-Hansen i dennes musikalske hjem i Vinding. Orpheline Olsen skulle have foræret Johannes Nielsen en kostbar italiensk violin, ligesom hun også understøttede hans uddannelse på Det kgl. Danske Musikkonservatorium i København, hvor Nielsen modtog undervisning fra 1889 - 1991 hos lærere som Valdemar Tofte (violin), Henrik Rung (klaver / teori) og Otto Malling (komposition). Der skulle have eksisteret planer om, at Nielsen skulle have været videreuddannet ved konservatoriet i Paris, men allerede på dette tidlige tidspunkt syntes det som om, at det skulle blive Nielsens lidt triste skæbne på den ene side at have løfterige evner både som komponist, dirigent og organisator, men på den anden side aldrig rigtigt at kunne indfrie løfterne.

Nielsen vendte i 1893 tilbage til Vejle og blev hurtigt en af byens førende musikdirektører - en ildfuld og kompetent dirigent, tilmed udstyret med en ikke ringe folkelig gennemslagskraft.

Som komponist var Nielsen uhyre produktiv og hans værker omfatter alt fra symfonisk musik, korværker til enkle sange komponeret i en stil, der først og fremmest er præget af romantikken og ikke påvirket af samtidens nye og originale strømninger.

I 1912 flyttede Johannes Nielsen til København, hvor han bl.a. spillede på "National Scala". Ca. et år senere flyttede han til Ålborg, hvor han primært ernærede sig som restaurationsmusiker, men også lejlighedsvis stod i spidsen for større orkesterkoncerter. Igen led planerne - både om en central placering i fødebyens musikliv og en karriere i hovedstaden - skibbrud. Den undertiden barske tilværelse som restaurationsmusiker endte med at ødelægge Nielsens helbred.

I 1929 vendte han hjem til Vejle som en dødsmærket mand. Det lykkedes dog for ham - i samarbejde med organisten ved Sct. Nicolai Kirke, Johs. Wolthers - at etablere "Koncertforeningen Odeon", der tegnede sig for nogle velbesøgte og vellykkede semi-professionelle symfonikoncerter, der dog ophørte med Nielsens død i 1932. Nielsens efterladte hustru, sangerinden og komponisten Gudrun Saxtorph (1885 - 1964) udgav med stor ihærdighed mandens værker på sit eget forlag, og hans kompositioner er derfor tilgængelige på en del bibliotekr og i en del nodesamlinger i Danmark. De opføres næppe længere.

--FMS 22. mar 2011, 22:50 (UTC)


Billeder