Vejle Tekniske Skole
Indholdsfortegnelse
Vejle Tekniske Skole - de første 100 år
Forløberen for Vejle Tekniske Skole går helt tilbage til vinterhalvåret 1855/56. Bagmændene var to lokale håndværkere, møllebygger Bertelsen og malermester Weiss. Skolen blev dengang kaldt for en Håndværker-Tegneskole, og undervisningen foregik privat hjemme hos grundlæggerne. Forholdene var ikke store, eleverne skulle blandt andet selv medbringe lys og lysestager! Senere rykkede undervisningen hen i den kommunale borgerskole på Kirketorvet. Det vides ikke, hvor mange mange elever skolen havde i den tidligste tid, men i 1881 var 35. Dette tal steg til 69 i 1886 og til over 100 i 1890. Pladsmanglen var derfor et vedvarende problem, som der måtte gøres noget ved.
Det tekniske Selskab i Vejle
I 1885 holdt skolen som følge af pladsmanglen flyttedag endnu engang, og flyttekasserne drog nu mod Håndværkerforeningens helt nye bygning ud mod Dæmningen, hvor der var plads i kælderen. Løsningen her var dog heller ikke holdbar i længden. Derfor oprettedes Det tekniske Selskab i Vejle i 1890. Selskabet overtog året efter driften af håndværker- og tegneskolen, og målet var at opføre en helt ny skolebygning i Vejle. Vejle Byråd stillede en gratis byggegrund til rådighed, og den 2. marts 1896 kunne man indvie den nye Vejle Tekniske Skole på hjørnet af Strandgade og Jernbanegade. Her kunne undervisningen af Vejles kommende håndværkere foregå i trygge rammer – foreløbigt!
Svær kår under besættelsen
Under den tyske besættelse af Danmark havde Vejle Tekniske Skole nemlig en del vanskeligheder. Man frygtede, at værnemagten ville overtage skolebygningerne, præcis som tyskerne havde overtaget Håndværkerforeningens lokaler. For at undgå dette valgte bestyrelsen i 1942 at leje bygningen ud til Rigspolitiet, som brugte den til undervisning af reservepolitibetjente. Dette skabte dog et andet problem - skolens elever manglede igen et sted til deres undervisning! Løsningen herpå var at leje sig ind forskellige steder i byen, blandt andet hos Vejle Gymnasium. Den tyske besættelsesmagt slog imidlertid to år senere til mod det danske politi og arresterede dem. Teknisk Skoles bygninger blev herefter indrettet til lazaret og senere som indkvartering for tyske flygtninge. Først den 1. oktober 1945 kunne Teknisk Skoles elever rykke ind i deres skolebygning igen.
Udvidelser
Elevtallet var konstant støt stigende i skolens første 100 års historie. I 1930’erne var elevtallet på over 400. Derfor havde skolen altid et væsentligt problem at forholde sig til – plads! Teknisk Selskab ønskede en udvidelse af skolens bygning, men materialesituationen efter Anden Verdenskrig gjorde det umuligt. Skolen kunne dog i 1955 markere sin 100 års fødselsdag med en udvidelse af skolen, der herefter havde 15 klasseværelser og en stor aula.