Vejle Blodfoderfabrik

Fra VejleWiki
Skift til: Navigation, Søgning
De Danske Blodfoderfabriker på Vejle Havn, 1906

Vejle Amts Svineslagteri udviklede direktør Peter Sørensen i 1895 en metode til at omdanne blod fra slagterier til et foderstof, som blev kaldt blodfoder. Alt maskineri skulle udvikles fra bunden, og fremstillingsprocessen udtænkes gennem forsøg. Det nye produkt var fremstillet til landbruget, først og fremmest til kvæg og svin. Stoffet var fremkommet ved at udskille blodets æggehvidestoffer og blande det med melasse og formalet korn. Det var meget nærende, sundt og smittefrit, og det viste sig at have en stærkt mælkedrivende virkning hos køerne. Desuden var det billigt i forhold til andre foderstoffer.

Fabrikationen, som var enestående i hele verden, begyndte i Fredericiagade i Vejle i 1896. Allerede i 1898 var efterspørgslen så stor, at virksomheden måtte flytte til Nørrebrogade. Der blev nu benyttet dampmaskiner i produktionen. Næsten alle danske slagterier leverede blod, og for at dække efterspørgslen blev der importeret råvarer fra Sverige og Tyskland. I 1900 blev firmaet aktieselskab, og i 1905 byggede man ny fabrik på Vejle Havn. Flere kendte virksomhedsejere i Vejle har i tidens løb siddet i selskabets bestyrelse.

Første Verdenskrig 1914-1918 gav problemer, fordi en del af produktionen nu fandt sted i Hamburg. Men derefter voksede fabrikken i Vejle, således var der fx i 1934 ansat 25 arbejdere. Der blev også indrettet en forsøgsstation i Holms Mølle, en tidligere vandmølle i Grejsdalen.

De Danske Blodfoderfabrikker A/S på Vejle Havn nævnes sidste gang i telefonbogen 1969.

Litteratur

Vejles Historie bind 3, Vejles industri. 1996. s. 245f.

Litteratur